Pa de ronyó
1882
post-template-default,single,single-post,postid-1882,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Pa de ronyó

Aquest pa és típic de la comarca de Les Garrigues. Durant molt temps, tot i ser una tradició panarra a la zona, semblava que s’estava perdent, però alguns forns seguien elaborant-lo de forma tradicional fins a dia d’avui. Actualment, encara que en segueixi havent pocs que conserven el pa de ronyó, sembla que s’està recuperant.

Probablement et preguntaràs: I per què “pa de ronyó”? Doncs és molt senzill: per la seva forma, arrodonida i imperfecta.

Quan s’enforna, el pa pateix una petita explosió per la part que toca el foc, on hi apareix un bony. Això significa que cada pa és diferent i únic. El pa de ronyó crida l’atenció, sobretot, per la forma que té i que es crea quan està dins del forn.
Per a fer-lo hi ha un requisit imprescindible que ha perdurat tradiconalment al llarg dels anys, i que és molt important conservar: Enfornar el pa amb llenya en un forn de pedra. Abans d’això, però, és necessari formar els pans a mà. El producte que surt, a banda de peculiar, és artesà i molt gustós!
Les principals característiques per elaborar el pa de ronyó, són tres:
  • Fermentació curta: El repòs de la massa ha de ser de mitja hora o menys.
  • Alta hidratació: Alta quantitat d’aigua en l’amassat.
  • Ràpida cocció a foc viu: El pa es cou ràpidament amb la llenya.

 

Quan passis per la comarca garriguenca, no t’oblidis de comprar un pa de ronyó!

Si vols veure com s’elabora el pa de ronyó, fes clic al vídeo, no et deixarà indiferent 😉